Grönsaksodling

Början av den här veckan har gått i ett rasande tempo! Frida Mörnerud från Wij trädgårdar besökte oss och föreläste om grönsaksodling. På måndagen pratade hon om olika jordar, vad de har för egenskaper och hur man känner igen dem. Hon pratade också om växtföljd, som är väldigt viktigt vid ekologisk odling. Om man odlar samma typ av grönsak på samma plats år efter år blir jorden efterhand utarmad på de näringsämnen som just den grönsaken tar upp ur jorden, och skadedjuren och sjukdomarna som specialiserat sig på den sortens växt ökar i antal med tiden. För att motverka det har man ett roteringssystem, där grödorna flyttar på sig varje år (tills de tillsist roterat runt ett helt varv och hamnar på utgångspunkten igen). Eftersom olika växter kräver olika mycket näring roterar man dem i en viss ordning. På en av ytorna har man en gröngödslingsväxt, som tillför näring till jorden. Ett exempel på gröngödslingsväxt är rödklöver. Efter den odlar man den grönsak som kräver mest näring, exempelvis squash. Sen tar man en grönsak som kräver medelmycket näring… Ja, ni förstår principen.

På Capellagården finns 7 odlingslotter som eleverna själva får odla på. Vi delas in i grupper och får en lott där vi får odla grönsaker från en viss växtfamilj (I vissa odlingar blir det växter från två olika familjer).

 

Växtföljden på Capellagården består av:

1. Gröngödgödsel 1

2. Brassicaceae (kålväxter: broccoli, röd- och vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål, kålrabbi, rucola, rädisa, rättika, kålrot, majrova, pak choi..)

3. Apiaceae (selleriväxter: Morot, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, knölfänkål, dill..)

4. Fabaceae (bönor och ärtor av olika slag) & Asteraceae (Sallat, Kronärtskocka, kardon, svartrot, ringblomma, solros..)

5. Gröngödsel 2

6. Cucurbitaceae (Sommarsquash, pumpa, gurka, kalebass, melon) & Poaceae (Gräsväxter: i det här fallet majs)

7. Alliaceae (Olika lökväxter: kepalök, purjoläk, salladslök, vitlök, gräslök) & Chenopodiaceae (Mållaväxter: mangold, rödbeta, spenat)

 

För att dra ut på spänningen lite väntar jag till nästa inlägg med att skriva om vilken växtfamilj jag valde. Skriv i kommentarsfältet och gissa vettja!

 

 
 
 

 

Kommentarer:

1 Anna:

skriven

Jag skulle välja grupp 2 eller 4 och vet ju redan vad du valt... Men jag ska inte skvallra ;)

2 Cecilia :

skriven

Mangold!!

3 Siri:

skriven

Fabaceae tror jag!

Kommentera här: