1 Läs mer >>
Så var skolveckan över, och jag har äntligen tid igen till att göra det som jag kommit hit för att göra - lära mig om trädgård och odling. Sitter och myser och ritar på vår kålodling. 
 
 
Om jag ska vara ärlig har veckan varit ganska tuff. När jag får en uppgift behöver ha tid att tänka efter, helst för mig själv en stund först, för att sedan diskutera med gruppen. Här var allting tvunget att gå snabbt och det fanns ingen tid för eftertanke. Jag kom inte riktigt till min rätt och kände mig mest trött och grinig. Sen blev nog inte saken bättre av att jag har gått med en infektion som legat och lurat; vaknade idag med en förkylning. Men veckan har varit bra på så sätt att vi fått bekanta oss med de andra avdelningarna. Och arbetet resulterade i en del fina grejer. Blev särskilt nöjd med fiberväv-trycket vi gjorde. Lägger upp lite bilder från veckan.
 
 
       
 
       
 
 
Hoppas du som läser har en trevlig helg!
 
 
 

Nöjd och förkyld

1 Läs mer >>

Den här veckan har Capellagården en specialvecka med temat ”Mönster i miljö”. Två gästlärare från Linnéuniversitetet är här, och alla elever på skolan ska jobba tillsammans i grupper med olika uppgifter (som de varit rätt så hemlighetsfulla kring so far).

 

Idag var vi utomhus och gjorde mönster med inspiration från kaleidoskop. Vi ritade upp varsin ruta på 3x3 meter, delade in den i 16 rutor och letade sen efter saker att göra mönstret med. Min grupp hittade tegelpannor, glödlampor och kasserad keramik på soptippen som vi använde oss av.

 

Måste erkänna att det kändes lite jobbigt i början, ovant. Är van vid att uppgifter är mycket mer strikt definierade, och har ju mest hållt på med akademiska grejer de senaste åren. Men mot slutet av dagen när vi kommit en bit kändes det bättre. Den här veckan blir nog väldigt utvecklande för mig! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Temavecka Mönster

1 Läs mer >>
Hej! Nu sitter jag på bussen upp mot Stockholm. Vi har sportlov den här veckan, något som kom lite oväntat eftersom vi inte fick någon information om det innan vi började. Men det passar bra att åka ner den här veckan eftersom min älskade syster fyller år imorgon. <3

 

De senaste dagarna har jag mest softat runt. Och hjälpt till hos plantskolan för att jobba lite med kroppen och få struktur på dagarna. Igår gjorde vi rent ett av växthusen. Det var härligt! Det blev fuktigt som i en regnsskog därinne, och så luktade det såpa överallt. Är skönt när man jobbar med någonting som ger ett sånt tydligt resultat direkt. Jag mår verkligen allra bäst när jag får jobba med kroppen. Innan tänkte  jag på mig själv som en person som inte gillar sånt utan mest gillar att fundera över saker, men det stämmer ju inte alls, inte längre i alla fall. För att mitt huvud ska fungera behöver jag röra på mig, om jag är väldigt inaktiv under några veckor blir jag seg i huvudet, nervig och rastlös.

 

Just nu forskas det mycket på sambandet mellan fysisk träning och psykiskt välbefinnande, och det blir allt tydligare att fysisk aktivitet påverkar både vårt mående och kognitiva funktioner. Det finns bland annat indikationer på att det vid träning nybildas celler i hippocampus, det område som är viktigt för lagring av nya minnen (man har sett det hos djur, vet inte om man kunnat undersöka det på människor än), och att träning är en effektiv behandling vid mildare depressioner. Ny forskning tyder också på att fysisk aktivitet har en större effekt på minnesproblem hos äldre än kognitivt utmanande aktiviteter som exempelvis korsord. (Nu skulle jag gärna vilja ge referenser på det här, men har begränsat med internet och är lite lat). För att få den träning jag behöver, trots avsaknaden av gym, har jag börjat jogga. Det i kombination med bandy en gång i veckan och lite intervallstyrketräning borde räcka för att hålla mig i schack tills arbetet i trädgården sätter igång.

 

Igår på kvällen var vi på infomöte med Ölands biodlarförening. Troligen blir det en biodlingskurs på Capellagården i sommar, det ser jag fram emot! Ska kontakta mannen som äger bikuporna som står i Capellagårdens frukträdgård också, kanske kan man få vara med och se hur det går till när han jobbar. Vore kul att följa arbetet under en hel säsong. 

 

Ha det fint!

 

 
 
 

 

 

Kroppsarbete

1 Läs mer >>
Hej vänner! Nu är det lugnt och stilla här på Capellagården, det är sportlov och många har åkt iväg.

Veckan har varit rolig och intensiv. Mest tid har gått till planering  av hur våra odlingslotter ska se ut och vilka grönsaker vi ska odla. Jag hamnade i gruppen som ska odla grönsaker från kålfamiljen, Brassicaceae. Jag valde kål för att det känns som den största utmaningen, tänker att det är bra att passa på att odla det nu när vi har så bra odlingsbetingelser och två lärare som vi kan fråga. Förbered er på många frustrerade inlägg om kålfjärilar, jordloppor och andra små vänner vi kommer få strida mot under odlingssäsongen! 

 

Det första vi gjorde var att mäta upp ytan vi ska odla på. Vår lott ser lite speciell ut, den består av ett stort stycke jord, en barkgång, och en liten snutt på andra sidan. 

 
Sen ritade vi upp det på papper. Fick använda skallinjalen för första gången! Som barn till två arkitekter har jag lekt med sådana under hela min uppväxt, men har faktiskt aldrig tidigare använt en skallinjal till det den är tänkt för.
 
 
När vi fått ner odlingsytan på papper började vi titta i frökataloger och fundera över hur vi vill att lotten ska se ut. De fröfirmor vi kollat runt hos är Runåbergs fröer, Lindbloms och Impecta. De har alla ett stort utbud av ekologiska fröer och gamla kultursorter. Årets tema som vi ska utgå ifrån är 'Mönster'. Eftersom kålplantor är väldigt vackra i sig själva kom vi fram till att vi inte vill krångla till det så mycket utan ha ett ganska enkelt mönster. Som kantväxt ska vi ha min favoritblomma strandkrassing, som passande nog råkar tillhöra kålfamiljen (mamma - det var strandkrassing jag satte i odlingslådan på altanen som blommade hela sommaren och doftade så gott!). När jag har en färdig ritning på hur vi vill att odlingen ska se ut lägger jag upp den här.
 
Avslutar inlägget med en bild från välkomstfesten i fredags, med temat Happy new garden year. De hade gjort iordning det så fantastiskt fint för oss! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kålfamiljen

3 Läs mer >>
Början av den här veckan har gått i ett rasande tempo! Frida Mörnerud från Wij trädgårdar besökte oss och föreläste om grönsaksodling. På måndagen pratade hon om olika jordar, vad de har för egenskaper och hur man känner igen dem. Hon pratade också om växtföljd, som är väldigt viktigt vid ekologisk odling. Om man odlar samma typ av grönsak på samma plats år efter år blir jorden efterhand utarmad på de näringsämnen som just den grönsaken tar upp ur jorden, och skadedjuren och sjukdomarna som specialiserat sig på den sortens växt ökar i antal med tiden. För att motverka det har man ett roteringssystem, där grödorna flyttar på sig varje år (tills de tillsist roterat runt ett helt varv och hamnar på utgångspunkten igen). Eftersom olika växter kräver olika mycket näring roterar man dem i en viss ordning. På en av ytorna har man en gröngödslingsväxt, som tillför näring till jorden. Ett exempel på gröngödslingsväxt är rödklöver. Efter den odlar man den grönsak som kräver mest näring, exempelvis squash. Sen tar man en grönsak som kräver medelmycket näring… Ja, ni förstår principen.

På Capellagården finns 7 odlingslotter som eleverna själva får odla på. Vi delas in i grupper och får en lott där vi får odla grönsaker från en viss växtfamilj (I vissa odlingar blir det växter från två olika familjer).

 

Växtföljden på Capellagården består av:

1. Gröngödgödsel 1

2. Brassicaceae (kålväxter: broccoli, röd- och vitkål, blomkål, brysselkål, grönkål, kålrabbi, rucola, rädisa, rättika, kålrot, majrova, pak choi..)

3. Apiaceae (selleriväxter: Morot, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, knölfänkål, dill..)

4. Fabaceae (bönor och ärtor av olika slag) & Asteraceae (Sallat, Kronärtskocka, kardon, svartrot, ringblomma, solros..)

5. Gröngödsel 2

6. Cucurbitaceae (Sommarsquash, pumpa, gurka, kalebass, melon) & Poaceae (Gräsväxter: i det här fallet majs)

7. Alliaceae (Olika lökväxter: kepalök, purjoläk, salladslök, vitlök, gräslök) & Chenopodiaceae (Mållaväxter: mangold, rödbeta, spenat)

 

För att dra ut på spänningen lite väntar jag till nästa inlägg med att skriva om vilken växtfamilj jag valde. Skriv i kommentarsfältet och gissa vettja!

 

 
 
 

 

Grönsaksodling

1 Läs mer >>

God afton kära vänner! Här kommer en skrytbild (Agnes har efterfrågat lite sådana bilder, och vad gör man inte för att glädja en hårt arbetande småbarnsmamma?) på dagens semmelfika. Bakom oss är ett av växthusen och huset man ser lite längre bort är Trädgårdshuset där vi har våra lektioner (och som numera även fungerar som lokal för våra jympapass). Huset där vi bor, Privaten, ligger precis bakom växthuset.

 

 
Hoppas ni också har haft en fin helg!

Semlor

5 Läs mer >>

Hej kära läsare! Här kommer ett meddelande från ett blåsigt Öland. Nu har jag varit här i nästan exakt en vecka; tiden har gått snabbt! Kände mig hemma efter bara någon dag (går redan runt i huset med yllesockor i sandalerna).

Igår och i förrgår lärde vi oss om lignoser (vedartade växter, alltså träd och buskar), deras uppbyggnad, hur man identifierar några vanliga arter och deras latinska namn. På torsdagen vandrade vi runt i Vickleby och lärde oss känna igen dem genom att titta på knoppar, växtsätt osv. Svårt! Jag har tidigare knappt ens tänkt på att träd ser olika ut även på vintern… Igår blev vi tilldelade varsitt träd som vi skulle skriva ett litet faktablad om. Jag fick björk, inte så exotiskt, men samtidigt intressant att lära sig mer om ett träd som man sett hundra gånger men ändå inte kan så mycket om. Visste ni förresten var traditionen att ha påskris (som ju ofta är av björk) kommer ifrån? Det kommer från en medeltida sed, där man piskade varandra på långfredagen för att påminna sig om Jesu lidande. Det kan du tänka på nästa gång du pyntar påskriset med gula fjädrar och kycklingar!

 

Vårtbjörk, Betula pendula
 
Några av de 21 lignoser vi ska lära oss de latinska namnen på.
 
På kvällarna är det också fullt med aktiviteter; i torsdags hade vi styrketräningspass i Trädgårdshuset, igår invigdes skolans nya filmklubb med filmen Resan till melonia (Se den om ni inte gjort det redan! Den är fantastisk). Idag var det jogging på schemat (fast jag tog det lugnt och promenerade mest, vill trappa upp det gradvis). Innan jag åkte hit var jag lite orolig för hur jag skulle få den träning jag behöver, men det blir nog inga problem.
 
Det är kul att ni är några stycken som läser och kommenterar inläggen, är kul att höra från er! 

 

Lignoser

5 Läs mer >>
Idag var första gången vi fick vara ute och jobba lite. Vi tog ympris från äppelträden i frukträdgården som vi ska använda om några veckor när det kommer en pomolog (nån som är expert på frukt- och bärväxter tror jag) som ska lära oss att ympa. Ympning är när man tar en kvist från ett träd som man vill föröka och sätter det på en stam från ett annat träd (som tillhör samma släkte). Man måste göra så om man exempelvis har en viss äppelsort man vill bevara. Förökar man ett äppelträd med frö får det nya trädet nämligen inte samma genuppsättning som "moderträdet". Ympar man får man däremot ett träd som har samma genuppsättning som originalträdet, en klon. Capellagårdens fruktträdgård är en del av POMs (Programmet för odlad mångfalds) klonarkiv. Det är en satsning för att bevara gamla kultursorter som annars riskerar att försvinna helt. I trädgården finns nio olika äppelsorter (så kallade mandatsorter) som man fått i uppdrag att bevara. Man har även tre mandatsorter av päron, sex av plommon och sex av körsbär. Sen har man även andra sorter som inte är en del av klonarkivet. För att minska mängden skadeinsekter har man ett gäng myskänder i fruktträdgården (plus en 28-årig gås som heter Melvin, oklart om han gör någon nytta förutom att skrämma besökare). Förutom att ta hand om fruktträden kommer vi även vara ansvariga för att pyssla om Melvin och hans vänner under tiden vi är här.
 
 
 
 
 
Tidigare på dagen vandrade vi runt i Vickleby med Capellagårdens rektor som berättade om byns och skolans historia. Intressant, och skönt att vara ute och röra på sig hela dagen.
 
Har funderat lite över hur jag ska använda den här bloggen och hur ofta jag ska skriva. Vill inte att det ska bli så att jag hela tiden går och tar en massa bilder på saker bara för att ha någonting att lägga ut på bloggen. Samtidigt kan det ju förbättra inlärningen om man berättar för andra om det man håller på med. Tror jag ska försöka fokusera på att skriva om vad vi lär oss på utbildningen. Det blir ju också som en loggbok som jag sen kan titta tillbaks i för att komma ihåg grejer. 
 
Ta hand om er!
 
 
 

I fruktträdgården

4 Läs mer >>
 

Hej! Idag hängde vi i Trädgårdshuset för första gången, stället där vi kommer ha våra lektioner. Berättade lite om oss själva (eller ganska mycket faktiskt) och fick en infopärm med allt man behöver veta om skolan och utbildningen. Och så fikade vi två gånger under dagen. Fika är någonting som man värderar högt här på skolan har jag märkt.

 

Dagen började med morgonsamling, där alla på skolan presenterade sig och vi fick berätta om oss själva. Vi blev även välkomnade av Capella-kören med en sång. Fint! Jag tänkte gå på nästa repetition och se om jag får/vill vara med. En annan liten välkomstgåva vi fick var en inbjudan till en välkomstfest. Med konfetti och allt.

 

Trädgårdshuset, vår hembyggnad där vi kommer hänga.

 

 
 
Ha det fint!

Info-dag

2 Läs mer >>

Nu är det liv och rörelse här! Idag kom resten av trädgårdseleverna till skolan. Vi är 14 stycken tror jag, och fem av oss bor här i huset. Har lärt känna några av dem under dagen. De är jättetrevliga. Känns najs att vara omgiven av personer som också värderar att göra en sån här grej. De flesta har precis som jag inte så jättestor trädgårdsvana. I mitt huvud (som är något av en katastrofscenario-maskin, som jag som tur är lärt mig att inte lyssna alltför mycket på) var alla andra som skulle börja jätteduktiga och jag sämst i hela klassen. De andra i klassen som jag pratat med hade oroat sig för samma sak... Tänk vad man kan hålla på!

 

Åt i skolmatsalen för första gången idag; när man bor på skolan äter man både frukost, lunch och middag tillsammans (+ fika på tisdagar och torsdagar). Till lunch spenatsoppa med nybakat bröd och rabarberpaj till efterrätt. Inte helt fel! Till middag (eller kvällsmat som man säger här) nån pastaröra med sparris. Även det väldigt gott. Att kalla middagen för kvällsmat, är det förresten någon dialektal grej? Har inte hört det förut förutom på St:Davidsgården i Rättvik, men det är typ ett kloster så antog att det var därför. Kvällsmaten serveras i alla fall vid halv fem, det är tidigare än vad farmor äter. Antar att det är för att personalen inte ska behöva jobba så sent.

 

För mamma, och andra som kan tänkas vara intresserade av

mer exakta detaljer kring mina matvanor ser mattiderna ut som följande:

 

Frukost             07.15-8.00

Fika (ti och to) 10.00-10.30

Lunch               11.45-12.30

Kvällsmat         16.30-17.15

 

Den första riktiga dagen på skolan har varit jättebra, och jag ser fram emot imorgon när vi ska träffa trädgårdslärarna och få veta mer om trädgårdsutbildningens upplägg.

Vi hörs!

 

 

 

Sällskap i huset

3 Läs mer >>

Hej! Nu har jag äntligen kommit fram till Capellagården. Jag, mamma och Siri åkte ner hit igår med fars bil (stort tack till er alla tre!). De andra trädgårdstudenterna som ska bo här kommer först imorrn, så nu när mamma och Siri har åkt myser jag runt här i huset och kommer iordning. Miljön häromkring är helt fantastisk, det är nästan bättre än jag hade föreställt mig. Känns lite som i Bröderna Lejonhjärta. Jag har dessutom fått ett jättefint rum, med balkong och utsikt över Rosenträdgården. Och en Carl Malmsten-stol, såklart (skolan grundades ju av honom).

 

Kommer nog kännas lite tomt ikväll när jag är ensam i huset, blir lite skillnad från igår när mamma och Siri var här och vi åt middag i köket med tända ljus. Men imorrn kommer som sagt de andra sju som ska bo här. Känner på mig att de kommer vara riktigt trevliga.

 

På tisdag börjar utbildningen! Längtar.

 

 

 
 
 
 
 
 

 

Inflyttad på Capellag...