Ympning

De senaste tre dagarna har vi övat oss i att ympa. När man ympar tar man en del från en växt och sätter in den i en annan växt med förhoppningen att de ska växa ihop med varandra. I vårt fall har vi tagit kvistar från äppelträd och satt ihop dem med en stam från ett annat äppelträd.
 
Varför krångla till det på det sättet undrar ni kanske nu? Jo det är nämligen så att de äppelsorter som vi människor gillar inte går att föröka med hjälp av frön. Om jag sår ett frö från ett Åkerö-träd kommer det nya trädet inte få Åkeröäpplen, utan en frukt som har andra egenskaper. Det nya trädets dna kommer nämligen inte bara från Åkerö-trädet utan även från det träd som pollinerade det. Vissa växter kan man få genetiska kopior av genom att helt enkelt knipsa av en del av växten och sätter ner i jorden, men så kan man inte göra med äppelkvistar. Det är därför man ympar. Fiffigt va! 
 
Resultatet av min första ympning. Blir spännande att se om den tar sig!

Såhär ska man (typ) stå när man ska skära till en ympkvist. 
 
Dea och Melissa pysslar om de färdiga plantorna.
 
En cool grej med ympning är att man kan ympa in flera olika sorter på ett och samma träd. På så sätt kan man ha ett träd där några av äpplena är bäst att äta direkt, några kan lagras till jul, några är perfekta att göra äppelmos av... Ja ni fattar.  En annan bra grej med ympning är att man kan påverka trädets storlek genom att välja grundstammar med olika egenskaper. På det sättet kan man få allt från ett litet träd att spaljera eller ha på en balkong till ett enormt träd som kan leva i 100 år. 
 
Längtar redan till i påsk när jag kan ympa in lite nya sorter på mammas Cellini-äppelträd. 
 
Ta hand om er!

Kommentarer:

1 Anna:

skriven

Jag längtar också till påsk! Vilka äppelsorter finns på Capellagården? Det skulle verkligen vara jätteintressant att få ett celiniträd med flera äppelsorter på. När du kommer i påsk får du hjälpa mig att tappa björksav. Det ska vara så extremt nyttigt. Var rädd om dig. Puss

Svar: Nu har jag plockat ympris, var lite svårt att hitta ris av bra kvalitet. De jag fick flera bra ympar av är Rött kaneläpple och James Grieve. Tog Ingrid Marie och Åkerö också men de skotten var inte lika bra. Fast de är nog rätt lätta att få tag i på andra sätt. Ska bli kul att testa! :)
lovisaitradgarden.blogg.se

2 Eleonor:

skriven

Ballt med flera äppelsorter på ett träd! Du får fortsätta berätta om allt ni lär er! Sjukt spännande ju. Jag känner att jag borde kunna en del av detta, men vi har aldrig gått in på varför man gör saker, och hur det görs, bara typ genetik och växthormoner (kanske mer för vilda växter också) har du ympat tummen också?

Svar: Kul att du gillar bloggen! :) Jag hade tre plåster den dagen, dock bara ett orsakat av ympkniven. En plåster var på ett litet sår jag inte märkte hur jag fick det, och ett plåster hade jag under handsken i förebyggande syfte (så att kniven ska skära genom handsken och plåstret istället för tummen). Hoppas du har det bra! Puss
lovisaitradgarden.blogg.se

3 Therese:

skriven

Så sjukt coolt att man kan göra så! Hade ingen aning om att man inte kunde sätta äppelkvistar direkt i jorden, utan att man måste sätta dem på en stam. Vet du varför det bara funkar för en del växter?

Svar: För att en växtdel ska kunna slå rot krävs det att det finns en rot-tillväxtpunkt i området som sticks ner i jorden. Antar att det helt enkelt saknas på äppelkvistar. Tycker det är jättecoolt när man kan ta sticklingar från växter! Lite som magi. Och så kan man få jättemånga plantor för nästan inga pengar alls. :)
lovisaitradgarden.blogg.se

Kommentera här: